Skip to content

Voorste kruisband reconstructie

Wat zijn de klachten bij een kruisbandscheuring?

Je kunt bij het sporten je kruisband afscheuren, door bijvoorbeeld een rare of onverwachte beweging maken. Dit voelt alsof je iets in je knie knapt en soms kun je je kruisband horen scheuren als het gebeurd. Na dat je kruiband is afgescheurd heb je een instabiel gevoel en kun je makkelijker door je knie gaan.

Wanneer moet je je voorstekruisband vervangen?kruisband

Als je naar de orthopeed gaat stelt hij vast dat je voorste kruisband wel of niet gescheurd is. Hij stelt de diagnose aan de hand van de aard van de klachten, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en eventuele MRI-scan of een kijk operatie. Je wordt vaak eerst geholpen door een fysio therapeut aan je klachten en als daar na verloop van tijd geen verbeteringen in zitten kan de orthopedische chirurg voorstellen een nieuwe kruisband te plaatsen. Je kunt ook doen gedurende een herstel van een gescheurde meniscus. Om deze goed te laten genezen en nieuwe meniscusscheuringen te voorkomen, is het belangrijk dat de voorste kruisband goed functioneert. Als dit niet het geval is kan de orthopedische chirurg bepalen om de kruisband te vervangen.

Wat zijn de voordelen?

Na dat je bent geopereerd voelt je knie weer steviger aan. In de meeste gevallen van de mensen die geopereerd zijn hebben geen last meer van de knie. De nieuwe kruisband is uiteindelijk wel zwakker dan de oorspronkelijke. Dus de kans dat je er opnieuw iets aan krijgt is altijd aanwezig. De kans dat je je kruisband afscheurt lift groter bij contactsporten. Maar bij ieder mens is de situatie anders. Het is aan de persoon zelf hoeveel risico’s diegene neemt.

Procedure

Voorbereiding operatie
De operatie wordt gehouden onder gehele of plaatselijke verdoving. Plaatselijke verdoving kan worden gecombineerd met een slaapmiddel zodat u niet de hele operatie wakker hoeft te zijn en niks ervan mee krijgt. Bij opname wordt u poliklinisch onderzocht door de anesthesist die de mogelijke risico’s van de verdoving inschat. Hier kun je ook bespreken welke type verdoving u wilt.
De operatie
Bij de ingreep worden twee technieken veel gebruikt:

  • Herstel van de voorste kruisband met behulp van een deel van de knieschijfpees
  • De hamstringtechniek, waarbij de pezen van de buigspieren van je bovenbeen worden gebruikt

De eerste operatie duurt 2 tot 3 uur. Bij deze techniek wordt het middelste deel van de knieschijfpees gebruikt. Aan beide kanten zit een stukje bot. De nieuwe kruisband wordt op dezelfde plek waar de oorspronkelijke kruisband ook zat. De ingreep in het gewricht wordt gecontroleerd door middel van een kijk operatie. Na de operatie heb je een litteken aan de voorkant van je knie. Bij de tweede operatietechniek wordt je nieuwe kruisband gemaakt van twee pezen van je hamstrings. Tijdens de operatie zet de orthopeed de kruisband vast met twee schroeven.

Nabehandeling

De opname duur varieert van 1 tot 3 dagen. Na de operatie begin je ook met fysio om die knie weer naar behoren te laten functioneren. Je doet oefeningen tot dat je minimaal je knie weer negentig graden kunt buigen en voldoende kunt strekken. Een kruisband operatie is over het algemeen niet erg pijnlijk: tegen de zwelling en mogelijke ontstekingen krijg je medicijnen. Het doel is om na 4 weken zonder krukken te kunnen lopen, je kunt dan ook weer fietsen en auto rijden. De eerste weken moet onder begeleiding van de fysio de pijn en zwelling verminderen. Na zes weken is de pees in het bot vastgegroeid. Na zes maanden zit de pees stevig op zijn plek. Alles bij elkaar van operatie tot duurt de procedure 8 tot 9 maanden maar dat verschilt per persoon of het langer duurt. Na negen maanden beslis je samen met je fysiotherapeut en de orthopeed of het weer verantwoordelijk is om je knie weer volledig de belasten en mee mag gaan deelnemen aan een contact sport. Als hun zeggen dat het verantwoord is en je krijgt groen licht, dan mag en kan je alles weer doen. Het is wel belangrijk om je knie te blijven trainen zodat je mooi stevig en sterk blijft.